Malen, malen en nog eens… Malen!

Het is weer tijd voor een update. Voor Justin en Daan was de
minor een ruime maand geleden afgelopen. Sindsdien is het aan Sem en Roy om het
reilen en zeilen in de onderneming te verantwoorden. Op het moment zijn wij
druk bezig om vorderingen te maken met het onderzoek naar mosselgruis.  

Na het vele uitzoekwerk en de benodigde connecties is het nu
de taak om mosselen te malen… Dit voor het gruis uiteraard. Voordat wij deze
mosselen kunnen vermalen, zijn er wel mosselen nodig. Hiervoor hebben wij ook
eerst onderzoek gedaan, want er zijn vele soorten mosselen. Denk bijvoorbeeld
aan de bodem- en hangcultuur mosselen maar er zijn ook verschillende
vangstgebieden. Met welke mossel wij te maken hebben is dan ook van belang voor
het onderzoek.

We hebben zelf gelukkig niet kilo’s aan mosselen moeten eten
om aan de schelpen te komen, dan hadden wij deze dagelijks moeten eten om tot
gewenste hoeveel schelpen te moeten komen. Wij zijn bij de Oesterij en de
Viskêête binnengestapt of het mogelijk was om wat mosselschelpen op te sparen.
Door hun gulle daad hadden wij wat kilo’s om mee aan de slag te gaan.

Het eerste werk aan de partij schelpen was het schoonmaken,
aangezien er nog restproducten tussen de schelpen zitten, zoals groenten. Deze
willen wij juist niet hebben. Door het testen van verschillende manieren van
schoonmaken, hebben wij de eerste interessante bevindingen al gedaan.

Hierna is het vermaalproces gestart. Met keukenapparatuur en
heel fijne zeven hebben wij eerst zelf gekeken op wat voor tempo wij het op de
vereiste fijnheid krijgen. Het is ontzettend veel werk, maar het kan wel! Een
positief punt in dit proces. De komende dagen gaan wij onderzoeken of het
vermalen sneller kan.

Om nu in de praktijk te gaan werken is ontzettend leuk en
leerzaam. Nu het vermaalproces is begonnen, willen wij hier zo snel mogelijk
mee gaan testen. Dit ligt aan de snelheid van het malen, wat een nieuwe
uitdaging is die wij aangaan. Heb jij nog ideeën hoe dit efficiënter kan, of
heb je nog andere tips? Laat het ons gerust weten!

Contact formulier